Blog Layout

Terugblik op Lekker Bomen over de Natuur

apr. 15, 2021

Het thema “Natuur” stond deze week centraal in de Week van de Kinderfilosofie. Een mooie aanleiding om een buitenactiviteit te organiseren voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Met vijf kinderen hebben we een boswandeling gemaakt en een filosofisch gesprek gehad over de natuur. 

Hieronder lees je (delen van) twee gesprekken. Gelijk de eerste vraag gaf al genoeg stof tot nadenken en praten: Natuur, wat is dat eigenlijk?
(tekst gaat verder onder afbeelding)

* omwille de privacy van de deelnemende kinderen en ouders, zijn alle namen gefingeerd. De gesprekken zijn wel naar waarheid weergegeven.

Eerste gesprek:

Ik: Natuur, wat is dat eigenlijk?
Sam: Natuur is alles wat vanzelf ontstaat. Zonder dat het door de mens gemaakt is.
Emma: Deze bomen hier, dat is wel natuur. Maar dat hek daar, dat niet.
Ik: En wij zelf: mensen? Zijn wij natuur?
Sam: Ja, mensen zijn ook onderdeel van de natuur. Maar vroeger waren mensen wel meer in de natuur. Nu is bijna alles volgebouwd door mensen en dat is geen natuur meer.

We lopen langs een dode boom en praten over wanneer iets nog leeft en wanneer iets dood is. Op de dode boomstam groeien paddenstoelen. Emma: Mijn oma zegt dat paddenstoelen bankjes zijn voor kabouters.
Ik: Wat grappig. Bestaan kabouters?
Emma: Dat weet ik niet. Ik heb er nog nooit een gezien. Maar ze kunnen misschien wel bestaan.

We wandelen verder en pakken de draad weer op waar we gebleven waren. 

Ik: Ok Sam, dus als de mens het heeft gemaakt, dan is het geen natuur zeg jij he?
Sam: Ik denk dat dat klopt.
Ik: En wie heeft jou gemaakt?
Sam: Mijn ouders.
Ik: En ben jij dan natuur?
Sam: Ja, mensen zijn ook natuur, dus ik ook. Maar dan klopt het niet meer wat ik net zei, want ik ben ook door mensen gemaakt.
Ik: Best ingewikkeld he? En de mensen in het algemeen? Wie heeft de mensen gemaakt?
Sam: Sommige mensen geloven dat God de mensen heeft gemaakt. Andere mensen zeggen dat apen mensen zijn geworden. Maar ik weet dan niet wie de apen heeft gemaakt.
Ik: En wat geloven jullie?
Sam: Ik weet het niet.
Emma: Ik denk niet dat God bestaat.
Ik: En waarom denk je dat God niet bestaat Emma?
Emma: Omdat ik ‘m nog nooit gezien heb.
Ik: Moet je iets zien om te weten of geloven dat het bestaat? Kabouters bijvoorbeeld?
Emma: Huh? Wat is er met kabouters?
Ik: Nou, net bij die dode boomstam zei je dat je nog nooit een kabouter hebt gezien, maar dat ze misschien wel kunnen bestaan. Wat is het verschil met God dan?
Emma: Hmmmmm... misschien kan God dan toch wel bestaan.



Tweede gesprek:

Ik: En, wat is jouw vraag over de natuur Daan?
Daan: Nou, ik vroeg mij af: heeft een boom een ziel? Is dat een mooie vraag?
Ik: Vind jij het een mooie vraag?
Daan: Ja.
Ik: Dan is het een mooie vraag 😉. Laten we eens kijken of we ‘m kunnen onderzoeken en beantwoorden. Dus jouw vraag is: heeft een boom een ziel? Tim, Liam: wat denken jullie?

Liam: Dan zou je eerst moeten weten wat een ziel is.
Ik: Scherp… Stapje terug dus eerst, vertel: wat is een ziel?
Daan: Ik denk dat de ziel in mij zit en vertelt wie ik echt ben.
Liam: Ik denk dat mijn ziel in mijn hart zit.
Tim: Ik weet het niet wat het is. En ook niet waar ‘ie zit. Misschien wel door mijn hele lijf.
Ik: Van je linker kleine teen tot aan je rechter oorlel?
Tim: Haha, ja, misschien wel. Ik denk dat de ziel niet op een vaste plek zit, zoals een orgaan ofzo. Dus ik denk niet dat je ziel in je hart zit maar door je hele lijf stroomt. 

Ik: En wie of wat heeft er allemaal een ziel? Alleen mensen, of ook andere levende wezens?
Daan: Dieren hebben ook een ziel, dat weet ik bijna wel zeker.
Liam: Ik ook! Dieren kunnen voelen en hebben ook een ziel.
Tim: Ik denk dat alles wat leeft een ziel heeft.
Daan: Jaaaa, dat denk ik ook.
Ik: Eerder tijdens deze wandeling hebben we al vastgesteld dat een boom leeft, toch?
Daan: Ja, dus als alles wat leeft een ziel heeft, en een boom leeft, dan heeft een boom dus ook een ziel!
Ik: Knap denkwerk mannen!
Daan: Maar is het ook zo dan?
Ik: Dat weet ik niet.
Tim: Dat maakt ook niet uit, want je kunt het niet echt weten. Maar we hebben wel goed nagedacht over de vraag. 
Ik: Zo is het!


Enkele reacties na afloop van de kinderen zelf of via ouders: 
  • Ik vond het nog veel leuker dan ik van te voren had verwacht.
  • Op school worden dit soort vragen eigenlijk nooit gesteld. Dat vind ik best jammer.
  • Is het nu al voorbij?! Ik zou nog wel een tijdje door willen gaan, maar ben ook best een beetje moe van al dat denken.
  • Tim heeft het heel leuk gehad en zit nog vol verhalen. Bedankt voor deze leuke middag!

Ook ik kijk terug op een ontzettend leuke, leerzame en waardevolle middag en bedank alle ouders en deelenemende kinderen voor hun aanmelding, enthousiasme, denkwerk en vertrouwen! Hou mijn website of Insta account in de gaten voor toekomstige activiteiten van Filosoferen met Kinderen.

26 aug., 2023
Albert Camus, de Franse filosoof en schrijver, staat bekend om zijn diepgaande reflecties over de menselijke conditie en de absurditeit van het bestaan. Een van zijn beroemde uitspraken luidt: "Zoeken naar het ware wil niet zeggen zoeken naar het wenselijke." Deze zin belicht een essentieel concept dat Camus vaak verkende: het onderscheid tussen waarheid en verlangen, en hoe deze twee soms conflicteren. Met deze uitspraak benadrukt Camus dat de zoektocht naar waarheid niet beïnvloed moet worden door onze verlangens of wensen. Hij doelt op het feit dat ware kennis, inzicht en begrip gebaseerd moeten zijn op objectieve feiten en realiteiten, los van onze subjectieve verlangens. In een wereld waarin we vaak geneigd zijn om onze overtuigingen te vormen op basis van wat we willen dat waar is, benadrukt Camus het belang van het vermijden van deze neiging. In zijn filosofische essay "De Mythe van Sisyphus" onderzoekt Camus de absurditeit van het menselijk streven naar betekenis in een ogenschijnlijk zinloos universum. Hij suggereert dat hoewel het leven inherent zinloos kan zijn, we toch de verantwoordelijkheid hebben om betekenis te creëren door oprecht te zoeken naar waarheid en inzicht, zelfs als deze waarheid niet altijd in lijn is met wat we graag zouden willen geloven. De uitspraak van Camus is ook relevant voor ethische overwegingen. Het verwijst naar het idee dat morele keuzes gebaseerd moeten zijn op een grondig begrip van de situatie en de feiten, en niet alleen op basis van wat we graag zouden willen dat juist is. Dit raakt aan het concept van morele integriteit en het vermogen om eerlijk en rechtvaardig te handelen, zelfs als dat betekent dat we tegen onze persoonlijke verlangens in moeten gaan. Kortom, Albert Camus' uitspraak "Zoeken naar het ware wil niet zeggen zoeken naar het wenselijke" vat een cruciaal aspect samen van zijn filosofische denkwijze. Het herinnert ons eraan dat het streven naar waarheid en begrip essentieel is, los van onze subjectieve verlangens en voorkeuren. Het spoort ons aan om kritisch te denken, open te staan voor ongemakkelijke feiten en te streven naar een dieper begrip van de wereld om ons heen, zelfs als dat betekent dat we geconfronteerd worden met de ongemakkelijke waarheid die niet altijd overeenkomt met wat we zouden willen geloven.
01 mrt., 2023
Na een zeer geslaagde editie vorig jaar, ben ik ook dit jaar weer aanwezig op de Nacht van de Filosofie. Naast Amsterdam zal ik dit jaar ook in Rotterdam aanwezig zijn! Twee avondvullende programma's in Arminius Rotterdam & Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Met vele interessante sprekers, lezingen en workshops. Samen met een aantal collega's sta ik deze avond ook op de programmering en kun jij kennismaken met Filosofische Coaching door middel van een Filosofische Speeddate. In een 1 op 1 gesprek van 15 minuten kun jij ervaren wat dit met jou doet en waarin wij ons onderscheiden van andere coaches, psychologen en hulpverleners. Vind de juiste match tijdens deze speeddate voor jouw vraagstuk en wie weet zit er een vervolg date in. Wees welkom! Op de avond zelf kun jij je bij de kassa aanmelden voor een filosofische speeddate, ter plaatse vind je hierover meer informatie. Kijk voor de volledige programma's en het bestellen van tickets op: Vrijdag 1 april Rotterdam: www.arminius.nl/nacht-van-de-filosofie-3/ Zaterdag 7 april Amsterdam : www.amsterdam.nachtvandefilosofie.org
Show More
Share by: