Blog Layout

Waarom wandelcoaching?

dec. 27, 2021

Tijdens wandelen nemen je gedachten makkelijker de vrije loop, letterlijk en figuurlijk. Het buiten zijn, de frisse lucht en het vrije zicht, maken dat je eerder buiten de gebaande paden denkt. Sommige mensen spreken zich gemakkelijker uit met iemand naast, in plaats van tegenover zich. Als wandelcoach loop ik naast je en onderzoeken wij samen jouw pad. 
(tekst gaat verder onder afbeelding)


Tijdens wandelcoaching voelen stiltes ‘natuurlijker’ en kan de natuur je inspireren. Stiltes kunnen in een ‘spreekkamer’ soms als ongemakkelijk worden ervaren en weer andere mensen zitten gewoon niet graag stil. Wandelen in de natuur kent z’n voordelen. Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van de natuur op ons brein en wat wandelen doet met ons denken. Hieruit is onder andere gebleken dat:
  • natuur je zintuigen en je hersenen minder belasten. Daardoor nemen gevoelens van stress af en kun je makkelijker ontspannen.
  • bewegen in de buitenlucht het stresshormoon cortisol verlaagt.
  • stevig doorstappen het niveau van serotonine en endorfine verhoogt; dit zijn hormonen die een geluksgevoel geven.
  • buiten wandelen de prefrontale cortex stimuleert; dit is het hersengebied dat onder meer belangrijk is bij helder - en probleemoplossend denken en bij het nemen van besluiten.
  • natuurwandelaars een verlaagde activiteit vertonen in het hersengebied dat een rol speelt bij piekeren.
Naast dat de natuur bijdraagt aan je gezondheid en welzijn, leent die zich ook goed voor metaforen die tot inzichten kunnen leiden. In de coachings-/wandelgesprekken onderzoek ik samen met jou wat wij van de natuur kunnen leren, waar de metaforen met de natuur opgaan en waar ze ophouden. Welke weg kies je (letterlijk) als je voor een keuze staat? Heb je oog voor details of kijk je naar ‘the bigger picture’? Ben je vastgelopen in oude denkpatronen? Loop het letterlijk los d.m.v. wandelcoaching. Laat je gedachten de vrije loop en ik zorg ervoor dat je niet (af)dwaalt.

Wandelen en filosofie
Door de eeuwen heen heeft wandelen een prominente rol ingenomen in de (westerse)filosofie. De oude Grieken liepen al filosoferend rond door Athene en van Immanuel Kant is het bekend dat hij dagelijks een vaste route door zijn woonplaats Koningsbergen liep. Nietzsche spande misschien wel de kroon en wandelde, met zijn notitieblok onder de arm, zo’n 7 uur per dag. Dat laatste haal ik zelf niet, maar ik loop toch wel zo’n 2 uur per dag. Het geeft mij energie, een fris gevoel, in lichaam en geest. De natuur inspireert mij en al wandelend kom ik vaak tot nieuwe inzichten over bestaande vraagstukken. 

Toen in 2020 corona uitbrak en ik thuis geen gasten meer kon ontvangen, kwam ik op het idee om mijn wandelingen te combineren met mijn filosofische coaching; zo is mijn wandelcoaching dus ontstaan. En dat is enorm goed bevallen. Voor mijzelf, maar ook voor mijn bezoekers. Een van hen zegt het volgende over zijn ervaring met wandelcoaching: 
 
Het wandelen in de natuur zelf gaf mij al een rustig en vrij gevoel. Daardoor had ik ook het idee dat ik mijn gedachten beter en in meer rust kon ordenen. Omdat we naast elkaar liepen, voelde ik mij ook vrij om mijn eigen tempo van het gesprek te bepalen. Ik werd niet geconfronteerd met iemand tegenover mij die schuilging achter een notitieblok. Ik vind dat er veel meer sprake is van gelijkwaardigheid op deze manier. Martijn gaf me de ruimte voor de gepaste en comfortabele stiltes, maar hield mij tegelijk ook 'bij de les' door de juiste en scherpe vragen te stellen. Wandelcoaching heeft mij echt iets anders gebracht; ik heb het als waardevol ervaren en ben tot nieuwe inzichten gekomen.”

Heb jij interesse gekregen en wil jij weten of wandelcoaching bij jou past om je vraagstuk te onderzoeken? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvende kennismakingswandeling. Verruim je blik, vernieuw je denken. Ik ontmoet je graag!

26 aug., 2023
Albert Camus, de Franse filosoof en schrijver, staat bekend om zijn diepgaande reflecties over de menselijke conditie en de absurditeit van het bestaan. Een van zijn beroemde uitspraken luidt: "Zoeken naar het ware wil niet zeggen zoeken naar het wenselijke." Deze zin belicht een essentieel concept dat Camus vaak verkende: het onderscheid tussen waarheid en verlangen, en hoe deze twee soms conflicteren. Met deze uitspraak benadrukt Camus dat de zoektocht naar waarheid niet beïnvloed moet worden door onze verlangens of wensen. Hij doelt op het feit dat ware kennis, inzicht en begrip gebaseerd moeten zijn op objectieve feiten en realiteiten, los van onze subjectieve verlangens. In een wereld waarin we vaak geneigd zijn om onze overtuigingen te vormen op basis van wat we willen dat waar is, benadrukt Camus het belang van het vermijden van deze neiging. In zijn filosofische essay "De Mythe van Sisyphus" onderzoekt Camus de absurditeit van het menselijk streven naar betekenis in een ogenschijnlijk zinloos universum. Hij suggereert dat hoewel het leven inherent zinloos kan zijn, we toch de verantwoordelijkheid hebben om betekenis te creëren door oprecht te zoeken naar waarheid en inzicht, zelfs als deze waarheid niet altijd in lijn is met wat we graag zouden willen geloven. De uitspraak van Camus is ook relevant voor ethische overwegingen. Het verwijst naar het idee dat morele keuzes gebaseerd moeten zijn op een grondig begrip van de situatie en de feiten, en niet alleen op basis van wat we graag zouden willen dat juist is. Dit raakt aan het concept van morele integriteit en het vermogen om eerlijk en rechtvaardig te handelen, zelfs als dat betekent dat we tegen onze persoonlijke verlangens in moeten gaan. Kortom, Albert Camus' uitspraak "Zoeken naar het ware wil niet zeggen zoeken naar het wenselijke" vat een cruciaal aspect samen van zijn filosofische denkwijze. Het herinnert ons eraan dat het streven naar waarheid en begrip essentieel is, los van onze subjectieve verlangens en voorkeuren. Het spoort ons aan om kritisch te denken, open te staan voor ongemakkelijke feiten en te streven naar een dieper begrip van de wereld om ons heen, zelfs als dat betekent dat we geconfronteerd worden met de ongemakkelijke waarheid die niet altijd overeenkomt met wat we zouden willen geloven.
01 mrt., 2023
Na een zeer geslaagde editie vorig jaar, ben ik ook dit jaar weer aanwezig op de Nacht van de Filosofie. Naast Amsterdam zal ik dit jaar ook in Rotterdam aanwezig zijn! Twee avondvullende programma's in Arminius Rotterdam & Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Met vele interessante sprekers, lezingen en workshops. Samen met een aantal collega's sta ik deze avond ook op de programmering en kun jij kennismaken met Filosofische Coaching door middel van een Filosofische Speeddate. In een 1 op 1 gesprek van 15 minuten kun jij ervaren wat dit met jou doet en waarin wij ons onderscheiden van andere coaches, psychologen en hulpverleners. Vind de juiste match tijdens deze speeddate voor jouw vraagstuk en wie weet zit er een vervolg date in. Wees welkom! Op de avond zelf kun jij je bij de kassa aanmelden voor een filosofische speeddate, ter plaatse vind je hierover meer informatie. Kijk voor de volledige programma's en het bestellen van tickets op: Vrijdag 1 april Rotterdam: www.arminius.nl/nacht-van-de-filosofie-3/ Zaterdag 7 april Amsterdam : www.amsterdam.nachtvandefilosofie.org
Show More
Share by: