In de praktijk
De Denkkamer biedt verschillende filosofische diensten in de praktijk aan.
Hieronder vind je de volledige informatie per dienst. Ik ontmoet je graag in de Denkkamer.
Filosofische Coaching

Nieuwe inzichten op je bestaande vragen
Hoe ga ik om met de toenemende polarisatie? - Past dit werk nog wel bij mij? - Welke grenzen stel ik voor mijzelf? - Met pensioen… wat moet ik nu met mijn tijd?
Wat is jouw vraagstuk?
In filosofische coaching begeleid ik jou in het onderzoek naar je gedachten, je oordelen en opvattingen over jouw vraagstuk. Hierdoor kun je opnieuw naar het vraagstuk leren kijken en kunnen je gedachten en opvattingen hierover veranderen. Dit doe ik onder andere door aandachtig naar jou te luisteren, verdiepende vragen te stellen en de (verborgen) betekenis uit versprekingen en stiltes te halen. Zo komen we samen tot de kern van jouw dilemma. Vanaf hier gaan we van vraag naar vraag verder. Zo kun je tot inzichten komen die je eerder misschien niet zag. Je ontwikkelt een nieuwe kijk op je vastgeroeste denkpatronen en er ontstaat ruimte tussen jou en je vraagstuk. Deze nieuwe inzichten kunnen vervolgens tot ander handelen leiden.
Deze manier van coachen pakt niet zozeer het dilemma, maar vooral je denken hierover aan. Hierdoor ben je in staat om dilemma's en vraagstukken die later op je pad komen ook het hoofd te bieden. Hiermee heeft Filosofisch Coachen een duurzaam karakter.
Een klassieke quote uit de Griekse filosofie luidt: “Het zijn niet de gebeurtenissen die mensen van streek maken, maar onze opvattingen erover.”
Gebeurtenissen kun je niet veranderen, je opvattingen wel. Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Ben jij je bewust van je opvattingen, helpen ze jou of staan ze je juist in de weg? En vooral: ben je bereid deze opvattingen te onderzoeken en misschien zelfs wel (tijdelijk) op te geven? Om deze filosofische, kritische en vragende houding eigen te maken, zijn er drie stappen nodig: willen, durven
en
kunnen.
Filosoferen met kinderen
Stimuleer creatief en kritisch leren denken op jonge leeftijd
Kinderen krijgen in vele vormen kennis aangereikt. Al snel krijgen zij het idee dat degene die voor de groep staat het (juiste) antwoord wel zal hebben. Dit kan in de klas, bij voetbaltraining, tijdens muziekles of op scouting zijn. Niet bij alle vragen gaat het altijd om het antwoord. "Hoeveel is 2 x 4", of "wat is de hoofdstad van Frankrijk?" zijn hele andere vragen dan "waar was ik voordat ik geboren werd?" of "kun je verliefd worden op een robot?". Dit zijn filosofische vragen waar geen eenduidig antwoord op bestaat. Het gaat hierbij om het nadenken zelf.
Kinderen op jonge leeftijd worden minder gehinderd door kennis en vaststaande opvattingen. Ze zijn nieuwsgierig, hebben een open blik en kunnen ook nog eens goed fantaseren. De ideale basis om te filosoferen! Door te filosoferen nemen kinderen meer dan alleen kennis tot zich: ze ontwikkelen de vaardigheid kritisch en creatief te denken! Dit zijn ook twee competenties binnen de 21st century skills, de kinderen zijn hiermee future-proof! En bovenal vinden ze het heel leuk, dus je hebt hun volledige aandacht en toewijding!
Voor filosoferen met kinderen is goede begeleiding nodig. Het is immers meer dan alleen fantaseren. Deze begeleiding is onder andere gericht op het stellen van de juiste vragen, het uitnodigen tot een open gesprek om het thema te onderzoeken, te leren argumenteren en het luisteren naar de ideeën van een ander. Hiervoor zet je de Denkkamer in! Voor kinderen in de leeftijd van acht tot en met zestien jaar, bied ik workshops filosoferen aan. Dit kan over een (zelf) voorgesteld thema zijn, maar ik kan ook vooropgestelde onderwerpen aanbieden. Denk aan thema’s als ‘pesten’, ‘het klimaat’, ‘geluk’, ‘identiteit’, et cetera.
Filosoferen met kinderen levert veel op. Niet alleen vergroot het hun empathisch vermogen en worden ze toleranter doordat ze leren dat er andere opvattingen en zienswijzen zijn. Het versterkt ook hun autonomie doordat ze zelfstandig en kritisch leren te denken. En hier hebben ze de rest van hun leven profijt van!
Antwoorden beklijven immers zelden dus leer ze de waarde van de vraag ontdekken. Jong geleerd is oud gedaan.
De duur en de frequentie van de workshop(s) is afhankelijk van de leeftijdsklasse van de groep. Een workshop kan eenmalig zijn maar kan ook uit een serie bestaan. Interesse gekregen en wil je weten wat ik voor jou(w organisatie) kan betekenen? Neem dan contact
met mij op voor meer informatie of een offerte aanvraag.
Filosoferen in organisaties

Moreel Beraad of Socratisch Gesprek
- Mogen wij mensen uitsluiten van medische zorg op basis van leeftijd?
- Kunnen wij als gemeente natuurgebied vrijmaken ten behoeve van economische groei en welvaart?
- Wat is goed werknemerschap?
- Mag een werkgever haar werknemers een gezonde levensstijl voorschrijven ten behoeve van de (duurzame) inzetbaarheid van de medewerker?
Prangende vragen over ethische kwesties. Morele dilemma's duiken in allerlei branches op. Denk aan de zorg, het sociaal domein, in het onderwijs of bij gemeentes maar ook bij een medezeggenschapsraad of raad van bestuur. De Denkkamer begeleidt uw organisatie in de juiste afwegingen over uw (ethisch) vraagstuk.
Via verschillende gesprekstechnieken en werkvormen, kunnen we in een groepsgesprek gezamenlijk op onderzoek naar onderliggende waarden, opvattingen en overtuigingen. Het doel van deze gespreksvormen is om te onderzoeken wat het juiste oordeel en handelen is in een specifieke situatie. De training die geboden wordt kent een gestructureerde methode. Door deze methode als onderzoeksmiddel in te zetten, wordt de (verborgen)kennis die in de groep aanwezig is, zichtbaar. Deze kan vervolgens gebruikt worden om te reflecteren op het eigen (professionele) oordelen en handelen, als individu en als groep. Door stapsgewijs zeven vragen te beantwoorden, kan bepaald worden wat het 'juiste' en het 'goede' handelen is en op basis van welke waarden. Dit kan op een reeds genomen besluit of casuïstiek zijn, om zo te reflecteren, leren en inzicht te krijgen in de waarden en morele oordelen. Maar dit kan ook op basis van een nog te nemen besluit zijn, om zo tot het goede oordeel en het juiste handelen te komen.
Door de vraag als uitgangspunt te nemen en deze te onderzoeken, krijg je meer en beter inzicht in jouw denken en opvattingen. Door deze af te stoffen, op te schudden en binnenstebuiten te keren, kunnen er nieuwe inzichten ontstaan.
Dit geeft overzicht, creëert ruimte en levert een nieuwe kijk op bestaande vraagstukken. Ik nodig je uit en moedig je aan om je denken te onderzoeken. Via de verschillende filosofische diensten in de praktijk bied ik hier de begeleiding in.
Welkom in de Denkkamer!