Blog Layout

Lekker bomen over de natuur

mrt. 28, 2021

in de Week van de Kinder Filosofie


Als ik in de natuur wandel, komen er altijd veel vragen bij mij op. Heb jij dat ook?
  • Natuur: wat is dat precies?
  • Zit er nog leven in een dode boom?
  • Kan een plant denken?
April is de Maand van de Filosofie. Het thema dit keer is "natuur". Er is dit jaar zelfs een speciale Week van de Kinder Filosofie, hoe mooi is dat?! Op woensdag 14 april organiseer ik een wandeling en filosofisch gesprek voor kinderen in het bos . Ken of ben jij een nieuwsgierig aangelegd kind, tussen de 9 en 12 jaar oud en ook nog eens graag in de natuur? Wandel met mij mee en verwonder je over alle dingen die we in het bos zien. Samen kraken we onze hersenen over de leukste vragen en bomen we over de natuur!

Wanneer? Woensdagmiddag 14 april
Hoe laat? 14:00 of 15:30 uur
Kosten? €12,50 per deelnemer (incl. drankje, koek en filosofieboekje)
Waar? We starten bij scouting club Pieter Maritz aan de Doolhoflaan 1 in Ede en wandelen richting de bloedsteen
Max. 6 deelnemers per tijdvak

Meld je aan via onderstaand formulier en ik neem zo snel mogelijk contact met je op. 
Ik kijk er naar uit om je op 14 april te ontmoeten!

Meer informatie over Filosoferen met Kinderen? Klik dan hier 
Voor alle activiteiten in het hele land tijdens de Week van de Kinder Filosofie kun je hier terecht

MELD JE HIER AAN

26 aug., 2023
Albert Camus, de Franse filosoof en schrijver, staat bekend om zijn diepgaande reflecties over de menselijke conditie en de absurditeit van het bestaan. Een van zijn beroemde uitspraken luidt: "Zoeken naar het ware wil niet zeggen zoeken naar het wenselijke." Deze zin belicht een essentieel concept dat Camus vaak verkende: het onderscheid tussen waarheid en verlangen, en hoe deze twee soms conflicteren. Met deze uitspraak benadrukt Camus dat de zoektocht naar waarheid niet beïnvloed moet worden door onze verlangens of wensen. Hij doelt op het feit dat ware kennis, inzicht en begrip gebaseerd moeten zijn op objectieve feiten en realiteiten, los van onze subjectieve verlangens. In een wereld waarin we vaak geneigd zijn om onze overtuigingen te vormen op basis van wat we willen dat waar is, benadrukt Camus het belang van het vermijden van deze neiging. In zijn filosofische essay "De Mythe van Sisyphus" onderzoekt Camus de absurditeit van het menselijk streven naar betekenis in een ogenschijnlijk zinloos universum. Hij suggereert dat hoewel het leven inherent zinloos kan zijn, we toch de verantwoordelijkheid hebben om betekenis te creëren door oprecht te zoeken naar waarheid en inzicht, zelfs als deze waarheid niet altijd in lijn is met wat we graag zouden willen geloven. De uitspraak van Camus is ook relevant voor ethische overwegingen. Het verwijst naar het idee dat morele keuzes gebaseerd moeten zijn op een grondig begrip van de situatie en de feiten, en niet alleen op basis van wat we graag zouden willen dat juist is. Dit raakt aan het concept van morele integriteit en het vermogen om eerlijk en rechtvaardig te handelen, zelfs als dat betekent dat we tegen onze persoonlijke verlangens in moeten gaan. Kortom, Albert Camus' uitspraak "Zoeken naar het ware wil niet zeggen zoeken naar het wenselijke" vat een cruciaal aspect samen van zijn filosofische denkwijze. Het herinnert ons eraan dat het streven naar waarheid en begrip essentieel is, los van onze subjectieve verlangens en voorkeuren. Het spoort ons aan om kritisch te denken, open te staan voor ongemakkelijke feiten en te streven naar een dieper begrip van de wereld om ons heen, zelfs als dat betekent dat we geconfronteerd worden met de ongemakkelijke waarheid die niet altijd overeenkomt met wat we zouden willen geloven.
01 mrt., 2023
Na een zeer geslaagde editie vorig jaar, ben ik ook dit jaar weer aanwezig op de Nacht van de Filosofie. Naast Amsterdam zal ik dit jaar ook in Rotterdam aanwezig zijn! Twee avondvullende programma's in Arminius Rotterdam & Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. Met vele interessante sprekers, lezingen en workshops. Samen met een aantal collega's sta ik deze avond ook op de programmering en kun jij kennismaken met Filosofische Coaching door middel van een Filosofische Speeddate. In een 1 op 1 gesprek van 15 minuten kun jij ervaren wat dit met jou doet en waarin wij ons onderscheiden van andere coaches, psychologen en hulpverleners. Vind de juiste match tijdens deze speeddate voor jouw vraagstuk en wie weet zit er een vervolg date in. Wees welkom! Op de avond zelf kun jij je bij de kassa aanmelden voor een filosofische speeddate, ter plaatse vind je hierover meer informatie. Kijk voor de volledige programma's en het bestellen van tickets op: Vrijdag 1 april Rotterdam: www.arminius.nl/nacht-van-de-filosofie-3/ Zaterdag 7 april Amsterdam : www.amsterdam.nachtvandefilosofie.org
Show More
Share by: